Over Zweden

Over Zweden

Over Zweden Z weden ligt in het Oosten van Europa en vormt samen met Noorwegen en Finland. Het land heeft iets minder dan 10 miljoen inwoners. Zweden is een van de meest ontwikkelde en rijkste land van de wereld. Sinds 1995 lid van Europese Unie. Zweden is qua oppervlakte ongeveer elf keer zo groot dan Nederland maar er zijn vooral veel wouden en per vierkante kilometer wonen er 22 mensen en in Nederland zijn dat 408 mensen per vierkante kilometer. Verder is het zelf in het noorden zo dat er per vierkante kilometer 3 mensen wonen.

Geschiedenis Zweden

Zweden ontstond in de middeleeuwen toen twee volken zich samenvoegde tot het Zweedse volk. Rond de 16 eeuw waren Noorwegen en Denemarken bijna constant in oorlog met Zweden. Zweden veroverde verschillende gebieden van het sterkere Denemarken. De eeuwen hierna waren voor Zweden de gouden eeuwen en gingen ze opzoek naar steeds meer grondgebied doormiddel van oorlogen en geweld. Zweden was in die jaren dubbel zo groot als het huidige Zweden. Sinds de 19e eeuw werd het rustiger in Zweden door afspraken en voerde ze geen oorlogen meer. In 2de wereldoorlog speelden Zweden wel een dubieuze rol, ze leverden namelijk ijzererts aan het Duitsland onder leiding van Adolf Hitler. Ook hielpen ze Duitsland door verzetsstrijders die via Zweden reisde op te pakken. Aan het begin van de 20ste eeuw ging het slecht met de Zweedse bevolking en misbruikte veel inwoners alcohol, veel Zweden zijn vertrokken naar Amerika. De oplossing van de problemen werd de verzorgingsstaat die in de 20ste eeuw in Zweden kwam.

Natuur

Zweden staat bekend om de grote gebieden met bossen en onbewoonde grond. Die gebieden liggen vooral in het noorden van het land waar relatief minder mensen wonen dan in het zuiden. De bomen die daar staan zijn vooral naaldbomen. Het zuiden van Zweden lijkt meer op de andere natuur van Europa met normale loofbomen etc. De natuur in Zweden wordt beschermd doormiddel van natuurparken. In het noorden van Zweden is het mogelijk om het noorderlicht of de middernachtzon te zien. In de bossen heb je veel kans om wilde dieren als vossen, wolven en lynxen tegen te komen. Ook zit Zweden vol met rivieren en meren die vol zitten met vissen en waaruit veel gevist wordt. In Zweden kun je ook zeeën vinden met mooie kustlijnen. Langs de kust zijn ook veel rotswanden waar veel toeristen op af komen.

Inwoners

Momenteel wonen er in Zweden ongeveer 10 miljoen inwoners maar leven er ook veel Zweden in Amerika en Canada omdat er vroeger veel inwoners van Zweden zijn geëmigreerd naar Amerika en Canada. In totaal leven er ongeveer 15 miljoen mensen die een Zweeds paspoort kunnen hebben. De Zweedse mensen zijn te herkennen aan hun blonde haar en blauwe ogen. De grootste buitenlandse bevolkingsgroep in Zweden zijn de Finnen en daarvan wonen er ongeveer 400.000 in Zweden.

Religie

De meeste Zweden zijn rooms-katholiek. Vroeger vestigden verschillende belangrijke katholieken zich in Zweden en die brachten het geloof over bij de gemeenschap. In Zweden komen nog andere godsdiensten voor zoals de orthodox-christenen, moslims, joden boeddhisten en baptisten.

Terug naar boven