Taal Zweden

In Zweden wordt Zweedse gesproken, over de hele wereld word de Zweedse taal door ongeveer 9 miljoen mensen gesproken waarvan 8,8 miljoen in Zweden zelf woont. Er zijn steeds meer mensen die Zweeds leren omdat Zweden en land is dat aan het groeien is en steeds belangrijker wordt in de economie.

Geschiedenis van de Zweedse taal

De Zweedse taal heeft veel woorden overgenomen van het Germaans, ook zitten er wat woorden uit het Nederlands, Frans en Latijns. Het Zweeds is een toontaal, sommige woorden hebben meerdere betekenissen maar aan het geluid van de toon weten de Zweden wel woord wordt gebruikt. Rond de 12e eeuw kwam werd de Zweedse taal steeds vaker gebruikt en werden er woorden uit andere landen aan toegevoegd. Pas in de 16e kwamen de eerste geschriften in het Zweeds omdat het daarvoor alleen als spreektaal werd gebruikt. Sinds 1900 is de Zweedse taal zoals die nu is.

Scandinavische talen

De drie Scandinavische talen het Zweedse, Noors en Deens zijn onderling goed verstaanbaar en lijken op elkaar. In Noorwegen zijn Zweedse, Deens en Noors alle drie de nationale talen en in Finland wordt naast het Fins ook het Zweeds als officiële taal gebruikt. In Zweden zelf is wordt de Zweedse taal en het Fins-Oegrisch als officiële taal gebruikt.

zweedse taal

Zweedse accenten

Het Zweeds heeft qua accenten wel wat weg van het Nederlands, door heel Zweden wordt de Zweedse taal anders gesproken. De Zweden kunnen elkaar niet verstaan als er in dialect wordt gesproken. In zes grote streken van Zweden wordt een dialect gesproken, deze gebieden zijn Norrland, Svealand, Gotland, Aland, Götaland en Zuid-Zweden. In deze gebieden zijn er ook weer allemaal kleine veranderingen in de taal die alleen de bewoners van de streek begrijpen.